Skip to content

Creativiteit:

een tuintje waar je voor kunt zorgen.

Creativiteit is een woord wat we kennen. Een woord dat veel gebruikt wordt. Een woord wat bepaalde gevoelens, gedachte en oordelen oproept. Vooral een woord wat gekoppeld is aan onze kindertijd.

Zijn we volwassen dan verliest het woord creativiteit zijn kracht. Juist dan moeten we onze tuintje met creativiteit goed onderhouden en vooral voeden.

Creativiteit vergroot de kans om te groeien en bloeien en om problemen op te lossen.

Creativiteit wordt onderschat, men oordeel er over en beschouwd het als een ding voor mensen die lekker kunnen prutsen of voor de grote kunstenaars.

creativiteit komt van het werkwoord ‘creëren’ .  Dus niet alleen gekoppeld creatieve huisvlijt, beeldende kunstenaars, artiesten, kleinkunst, architecten en muzikanten zoals het vaak gedacht wordt.

Logica brengt je van punt A naar punt B. Verbeelding zal je overal mee naartoe nemen.”
-Albert Einstein-

Een creatieveling is een  persoon die een open brein heeft, die durf na te denken en vragen stelt over onderwerpen en mogelijkheden die niet voor de hand liggen.

Deze  mensen hebben tijdens hun kindertijd hun creativiteit kunnen ontwikkelen.

Daarom vond ik als jonge moeder het zo belangrijk dat mijn kinderen een toffe basisschool tijd zouden hebben.

Samen met een paar enthousiaste ouders hebben wij de eerste Westlandse Montessorischool  Monster opgericht.

Hier staat creativiteit en het ondernemen van een kind centraal. Niet binnen de lijntjes kleuren. Een auto mag vleugels hebben niets is gek ….

Ik wil een erkende kunstenaar worden. ik wil in een mooie Galerie hangen waar mensen zo verliefd worden op mijn schilderijen dat zij een schilderij gaan kopen.

Wat is jouw wens en droom? Hoe zou je dat met beelden of  woorden kunnen vertellen.?

Ga jouw creativiteit koesteren en belonen,

wijs het niet af.

Wanneer jij beseft dat het voor jou belangrijk is om jezelf creatief te uiten gaat er een wereld voor je open. Creativiteit gaat om het proces het is een avontuur.  Het is jouw creatie, waar je lekker fouten kan en mag maken. Lang leven de imperfectie, die moedigt  jouw spontaniteit aan. Spelen als een kind, vrij zijn als een kind.

Neem de vrijheid om je verbeelding uit te beelden, alles is mogelijk. Door dat te doen kom je op mogelijkheden die je in je hoofd niet kunt verzinnen.

Je ontwikkeld vaardigheden om te fantaseren, te relativeren en je krijgt nieuwe inzichten in mogelijkheden. De grootse belemmering is je de innerlijke criticus. Die zal luid en duidelijk in je oor staan te tetteren!

`pfff niemand zal dit mooi vinden! Ik heb het niet begrepen, doe ik het wel goed?  Ik kan het niet, ik stop, nu.  Wel lekker bezig maar het ziet er niet uit, zonde van het materiaal! Dit ziet er toch niet uit! Bla bla bla bla .”

Geef die innerlijke criticus geen podium, hij mag lekker naast je komen zitten en zijn mond houden, anders verstikt hij jouw creatieve proces.

Waarom hebben wij een innerlijke criticus? Hij heeft een duidelijke functie, namelijk hij  is jouw beschermer die wilt voorkomen dat jij uit je comfortzone stap.  Hij wilt voorkomen dat jij je belemmerende overtuigingen die jij diep van binnen met je meezeult  van je af gaat schudden. Want het zou zo maar eens kunnen dat jij jezelf  dan ongemakkelijk gaat voelen. Je bevind je namelijk een onbekend terrein. Onbehagelijke sensaties van gevoelens zoals onzekerheid en angst die ga je ervaren wanneer jij je diepe wensen en dromen probeert uit te  gaan beelden. Dus zet de criticus even naast je neer en leef jezelf creatief uit en verwonder je zelf.

“Creativiteit houdt in dat je uit de gevestigde patronen breekt om dingen op een andere manier te kunnen bekijken.”
-Edward van Bono-

“Creativiteit is niet alleen voor artiesten. Creativiteit moet voor iedereen zijn. De maker probeert nieuwe standpunten, ideeën en visies te laten zien, zodat mensen kunnen kiezen of dat interessant is voor hen of niet.”
-Philippe Starck-

Laten we niet bang zijn om zoiets moois te ontwikkelen en om het te blijven doen. Je ziet jezelf dingen doen waarvan je niet zou hebben gedacht dat je zou kunnen doen.

ik heb het nog  nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan”.

-Pippi langkous-

Jij bent hier niet voor niets.

Creativiteit is een avontuur, een genot voor je geest. Loop er niet van weg en ga spelen als een kind .

Dynamic Academy  bied je  een fijne, inspirerende en creatieve  ruimte waar je authentiek kunt zijn. Kijk naar de workshops of neem persoonlijk contact op.

Ik geef ieder maand 2 individuele gesprekken van een half uur cadeau met drie gouden tips.

Ter waarde van €40,- ……ga naar contact en verstuur je bericht

Tot later

Dynamische groetjes,

Anita