Skip to content

Wat zou jij willen?

Thema dromen

Wat zou ik graag willen.

“Ik wil heel graag een week alleen in een natuurhuisje zitten en alleen maar bezig zijn met mijn creativiteit. Ben dan wel alleen.”

“Ik wil heel graag mijn ogen laten liften. Er kan zoveel misgaan dat ik het daarom niet durf”

“Ik wil graag een Dynamic Academy opzetten waar mensen persoonlijke groei kunnen realiseren door middel van kennis te delen en te ontvangen die betrekking hebben op de natuur, creativiteit, bewegen, voeding en samen filosoferen. Dit is wel erg groot, wie denk ik wel wie ik ben! “

“Ik wil heel graag met de Dynamic Academy een mooie persoonlijke groeivakantie organiseren. Met mooie mensen die aan elkaar verwant zijn door gedeelde belangstelling. Ja, ja, nog groter denken. Wie zit hierop te wachten? ”

`Ik wil dit allemaal maar dat kan ik helemaal niet, ik ben dyslectisch. Hoe ga ik dat aanpakken. Ik ben hier te dom voor” 

“Ik zou dit graag willen, maar het is een ander verhaal of ik het ook echt durf, een dame van 61 jaar.”

Het is niet eenvoudig om de daad bij het woord te voegen en angsten, schuldgevoel en onzekerheid aan de kant te zetten.

Soms lijken willen en kunnen mijlenver uit elkaar te staan.

Hier 5 tips die ik graag wil delen.

1 Hoe bepaal jij hoe graag je iets wilt?

Wat mij persoonlijk altijd helpt is om iets aan te gaan met de vraag “Wil ik dit echt?” Wil ik het zo graag dat ik bereid ben ervoor te vechten of andere dingen ervoor op te geven? Mijn dierbaren zullen hier last van hebben!

Of is dat voor mij te veel gevraagd? Een besluit nemen om niet met mijn angst, onzekerheid en schuldgevoel aan te gaan, is namelijk ook een keuze, en helemaal oké.

Toch heb ik de keuze genomen om er wel voor te gaan, momenteel ben ik bezig om Dynamic Academy een gezicht te geven. En eindelijk na een jaar staat deze blog op mijn website. Hoe tof is dat!

Een moment om bij stil te staan, terug te gaan in mijn proces, dat zeker niet over rozen is gegaan. Maar door mijn keuze dat ik dit echt wil is het mij uiteindelijk gelukt.

Het kost enorm veel tijd. Wat is marketing en hoe wil en moet ik dat doen? Online werken, oeps, wil en kan ik dat wel? Iedereen vindt mij dom omdat ik dyslectisch ben.

Dan ook nog de mindset van vraaggericht naar aanbodgericht gaan werken. Ik heb altijd vraaggericht gewerkt, hoe pak ik dat aan? Zitten mensen wel op Dynamic Academy te wachten? Allemaal onzekerheden en keuzestress. En ondanks dat alles is het zo super om toch te doen wat ik wil doen.

Een weekje alleen in een natuurhuisje…wat wij, mijn man, bolleke de hond en ik hebben gedaan? Drie en een halve week in Zuid-Limburg op een kleine camping gestaan. Niet eenzaam en alleen maar samen met alle rust en tevredenheid. Dat smaakt naar meer.

2. Denk in stappen

Als je twijfelt of jij je droom aan durft te gaan, realiseer je dan dat je hem ook in kleine stapjes kan opdelen.

Je droom opdelen in haalbare doelen; dat geeft overzicht en vertrouwen.

Je kan ook niet in één dag een marathon lopen ook al ren je twee keer per week 5 km. Een kunstwerk kan zo simpel lijken, waardoor veel mensen denken, “dat kan ik ook”. Maar ze vergeten het creatieve proces wat eraan vooraf is gegaan.

Maak gewoon stappen die je al wel durft te maken.

Dit is voor mij heel erg belangrijk. Als ik dat niet doe dan is het een rommeltje in mijn hoofd en in mijn doen en laten. 

FOCUS OP DE KLEINE HAALBARE DOELEN

3.Vraag om een steuntje in de rug

Je hoeft het niet alleen te doen

Wie of wat kan jou helpen? Wie kan jou een steuntje in de rug geven? Een lieve partner, vriend(in), broer, zus, neef, een ervaringsdeskundige of een coach?

Bespreek jouw mooie droom met iemand anders.

Een goede coach kan jou net die bemoedigende woorden influisteren en inzichten geven waar je behoefte aan hebt. Een goed overzicht en stappenplan kan net het steuntje in de rug zijn wat je nodig hebt om wel die stap te wagen.

Je staat er niet alleen voor.

Mijn laatste coaching heb ik gehad van mijn Webbouwer Maddie. Zij heeft mij in laten zien dat ik een keuze moest maken tussen lesgeven en coaching… Ook al heb ik nog zoveel kennis van teken- en schildermateralen en technieken, mijn benaderingswijze is die van een coach. Het gaat om het proces en wat het werk jou laat zien, niet om het eindresultaat. Daarom ben ik geen juf. Dit was zo verhelderend voor mij.

4. Kies voor plan B

Je angsten kunnen zo groot zijn dat je stappen echt niet durft te nemen.

Op zo’n moment is het goed om er even afstand van te nemen.

‘Kill your darling’, zeggen wij in de kunstwereld, zij neemt meer energie weg dan dat ze je geeft.

Vaak als je accepteert dat het er nu op dit moment niet inzit komen er ander dromen op je pad.

Vaak zijn ze in verlenging met je oude grote droom, maar dan net iets anders, wat je minder angst en meer vertrouwen geeft. Je grootste verlangens veroorzaken de meeste angst. Vaak ook door het nemen van te grote stappen en de gretigheid.

Dit noem ik het creatieve droom proces

Ik zou mijn leven heel saai gaan vinden als ik zou toegeven aan mijn onzekerheden, angsten, schaamte schuldgevoelens. En daardoor van alles maar zou laten.

Daarom pluk ik er dingen uit die ik wel kan en waar ik weer energie en vertrouwen in krijg. Dan zijn de stapjes automatisch kleiner en overzichtelijker.

5. Wakker je wilskracht aan

Met wilskracht kun je, ook als je bang bent, heel ver komen.

Hoe wakker je de wilskracht aan? Door op papier te zetten wat het jou zou opleveren om iets spannends aan te gaan.

Ga eens iets geks aan! Echt iets wat je zo raar, stom of gek vindt.  

Bijvoorbeeld: Douchen met een pak yoghurt! Kijk dan eens wat er allemaal in je hoofd gebeurt als je dat wilt gaan doen.

Schrijf dat op!

Ervaar het eindresultaat…was het nu werkelijk zo stom? Was het echt zo vervelend?

Schrijf dat op!

Wat heeft dit jou opgeleverd, nu je het gedaan hebt?  Schrijf dat op een briefje en stop het in je telefoon.

Wanneer je weer voor iets spannends staat, neem dan de tijd en kijk op je briefje. Hoe voelde het toen dat jij uit je comfortzone bent gekomen en je onzekerheid, angsten, schaamte en schuldgevoel hebt geaccepteerd en het dus toch hebt gedaan?

Als ik nu terugkijk op het intensieve proces om mijn website online te krijgen ben ik blij en trots op het resultaat.

Ik heb mijn angsten en onzekerheden toegelaten en wat betreft mijn dyslexie heb ik hulp daarbij ontvangen.

Mijn schaamte dat ik te groot droom heb ik geaccepteerd. Mijn schuldgevoel naar mijn dierbare dat ik in mijn bubbel leef is bespreekbaar en transparant.

Ik heb duidelijke keuzes gemaakt omdat ik heb ingezien dat ik een goede ACT, holistisch en creatieve coach ben.

Ik heb zo veel bevestigingen gekregen van cliënten en deelnemers over hoe zij inzicht hebben gekregen, wat zij nu wel kunnen en willen. En dat het haalbaar is!

Ik was daar zelf blind voor. Voor mij is dat zo vanzelfsprekend. Ik gun mijzelf daar nu de tijd en ruimte voor om dat te ontvangen.

Het geeft mij zoveel energie om mijn angsten en onzekerheden onder mijn arm mee te dragen en lekker dingen te doen die buiten mijn comfortzone liggen.

Dat gun ik jou ook!

Je hoeft het echt niet alleen te doen…

Warme dynamische groetjes,

Anita